Limbaje de programare pe care le au folosit cei mai faimoși pionieri ai tehnologiei moderne?

Limbaje de programare pe care le au folosit cei mai faimoși pionieri ai tehnologiei moderne?

Pionierii tehnologiei, de la Google la Apple: Cu ce limbaje de programare au început?

Bill Gates, Microsoft

     Joaca virtuală a început, pentru Gates, când era copil. Când, la 13 ani, a văzut primul calculator,  adus în școala sa, tânărul vizionar a fost fermecat: “Mașinăria aceea era imensă și greoaie, nici nu avea ecran. Dar am fost cucerit”, scria el pe blogul său. 

     Pasionat de matematică, de programare și mai ales de jocuri video, se spune că în pauzele de la școală obișnuia să scrie cod în limbajul de programare BASIC, unul dintre primele limbaje de programare creând un joc de X și 0 jucat cu un calculator, la doar 15 ani. N-a trecut mult timp și pasiunea lui l-a transformat într-un mic hacker al școlii, ca apoi să ajungă să facă fix contrariul: debugging la aplicații de management pentru studenți. 

Ce limbaje de programare a folosit Bill Gates?

     De-a lungul timpului, Gates a preferat să lucreze în limbajele de programare de bază, precum C și C++. Însă, odată cu dezvoltarea companiei, a lăsat codarea de zi cu zi pentru a se ocupa de strategie și pentru a coordona echipele de developeri care au continuat să dezvolte produsele Microsoft cu mai multe limbaje de programare, inclusiv Java, C, C++ și, mai târziu, C# (dezvoltat chiar de Microsoft, ca răspuns la limbajul Java). 

     Gates a arătat un interes puternic și față de JavaScript, și, tot sub umbrela Microsoft, a creat framework-ul .NET, atât de folosite în ziua de azi. JavaScript se folosește mai ales în front-end web development și este relativ ușor de învățat, chiar dacă ești începător. Pe lângă website-uri, acest limbaj poate fi folosit și pentru a crea chatboti, system scripts sau chiar jocuri.

Steve Jobs & Steve Wozniak, Apple Inc.

     Dacă Jobs a fost ”interfața” companiei americane și vizionarul extrem de talentat pe partea de marketing, Wozniak a fost inventatorul și programatorul care a construit calculatoarele personale Apple și a revoluționat industria tehnologică în ‘70. Deși cei doi au dus câteva lupte de putere la cârma Apple, de-a lungul anilor, ceea ce au construit împreună a permis întregii lumi să consume tehnologie, oriunde ar fi. 

     În principiu, Wozniak a fost cel care s-a ocupat de partea tehnică și a ajuns să fie considerat designerul calculatorului personal modern. Încă din copilărie, pasiunea pentru matematică și tehnologie l-a inspirat să construiască dispozitive, dându-și seama că programarea ajută în dezvoltarea gândirii logice și în rezolvarea de probleme. În liceu, pentru că era la un nivel prea avansat, a fost trimis de părinți să programeze computerele unei companii din apropierea orașului său. 

Ce limbaje de programare au folosit fondatorii Apple?

     Dacă ai putea să te întâlnești cu Wozniak acum, probabil ți-ar spune să începi cu programarea orientată pe obiecte – cu limbajul de programare C, dacă vrei să construiești lumea cu ajutorul tehnologiei. Și, probabil, ți-ar mărturisi că a folosit destul de mult Python și Javascript de-a lungul carierei. Lesne de înțeles de ce: Javascript este foarte versatil, în timp ce Python este unul dintre cele mai ușor de înțeles limbaje de programare la ora actuală.  Ambii fondatori Apple au căzut de acord de la începutul istoriei lor că, pentru a crea sisteme de operare, C este mai bun, dar, ca și ceilalți inovatori din articol, au preferat să-și scrie propria variantă de limbaj orientat pe obiecte (Objective-C).

     Bineînțeles, pentru că lucrurile evoluează rapid în era tehnologiei, cei de la Apple au preferat să creeze recent un limbaj de programare mult mai intuitiv și puternic pentru device-urile iOS, și anume Swift. Acesta e ușor de învățat de către programatorii juniori și este recomandat pentru designul aplicațiilor pentru Mac OS și iOS.  

Mark Zuckerberg, Facebook

     Totul a pornit de la o provocare din studenție. Primul program codat la Harvard de Zuckerberg s-a numit FaceMash, în care utilizatorii puteau nota aspectul studenților. Deși devenise viral, conducerea Harvard l-a taxat pe tânărul programator pentru hacking și a scos site-ul din online, din motive de securitate a datelor personale folosite. Săptămâni mai târziu, programatorul a lansat Facebook. “Pur și simplu am codat platforma în camera mea de cămin și de acolo am și lansat-o. Am închiriat un server pentru 85 de dolari pe lună și am susținut-o cu venituri obținute printr-un banner de reclame”, mărturisea el în 2011. 

     Dar controversatul personaj și-a început aventura în programare cu mult mai mult timp înainte. Era în clasa a șasea când a primit primul lui computer. Din acel moment, o lume nouă i s-a deschis în față, iar codul a devenit pasiunea sa. Ca și alți colegi de breaslă, a început cu ce a avut la îndemână: literalmente, a folosit manualul C++ for Dummies ca să învețe să codeze. 

Ce limbaje de programare a folosit Mark Zuckerberg?

     Ca orice programator de școală veche, a început cu C++, pentru că acest limbaj de programare era destul de popular în adolescență. A continuat cu el, apoi a fost atras de PHP. A folosit acest limbaj pentru dezvoltare web atât pentru proiectele facultății, dar mai ales pentru programarea Facebook pentru partea de back-end development.  

Larry Page & Sergey Brin, Google

     Larry Page a avut norocul de-a fi crescut de o familie de profesori de programare și informatică, așadar nu e de mirare de ce, înconjurat de tehnologie, a dezvoltat o pasiune pentru ea de mic copil. A pornit pe urmele părinților săi și și-a luat licența în Informatică la Universitatea din Michigan, ca apoi să aprofundeze știința calculatoarelor la Stanford, în California. Acolo l-a cunoscut pe viitorul co-fondator Google, Sergey, cu care a ales să-și facă proiectul de cercetare în facultate: celebrul algoritm de căutare PageRank, pentru un motor de căutare numit BackRub, în 1996 (care avea să devină actualul Google, doi ani mai târziu, în 1998). 

Ce limbaje de programare au folosit fondatorii Google?

      Larry și Sergey au lucrat, la început, cu HTML pentru a pune la punct o pagină de căutare pentru utilizatori, pentru că nu aveau în echipă un developer care să îi ajute cu o interfață mai elaborată. Cei doi s-au folosit și de limbajele Java și Python pentru a pune la punct versiunea inițială a Google Search.  

     Deși cei doi nu au fost experți în programarea specifică cu acestea, s-au folosit de ele pentru data mining și data science în cadrul dezvoltării Google. Amândoi erau mai preocupați să scrie cod care să funcționeze, pentru că erau coderi pasionați de cercetare, nu care să fie ordonat sau ușor de citit. În cartea lui Steven Levy, “In The Plex”, unul dintre asistenții în cercetare de la Stanford, Scott Hassan, care era prieten cu Sergey, a mărturisit despre codul lui Larry că “avea atât de multe buguri, că nici amuzant nu mai putea fi”. 

De ce anume Java și Python au folosite de fondatorii Google?

     Larry a scris codul folosindu-se de Java – un limbaj de programare relativ nou pe atunci, dar Hassan s-a ambiționat și a decis să-l ajute cu asta. “Am decis să rescriu totul într-un limbaj pe care îl știam foarte bine și care nu avea buguri”, a zis acesta, referindu-se la Python – un limbaj de programare mult mai flexibil, care a ajuns foarte popular pentru programarea web. Pentru că Page nu era familiarizat cu Python, l-a luat pe Hassan în echipa sa pentru a se ocupa de cod. Chiar dacă Larry și Sergey Brin au fost mai degrabă programatori de modă veche, ajutați de developeri specializați, ei sunt cei care au creat Google, indispensabil în lumea modernă, bazându-se pe Java și Python. Și, chiar dacă suntem familiarizați cu doar câteva inovații Google de-a lungul timpului, portofoliul lor deține sute de aplicații și produse, la ora actuală. 

Sursa https://codecool.com/

Lasă un răspuns