Subsistem Windows pentru Linux

Subsistem Windows pentru Linux

În mai 2019, WSL 2 a fost anunțat, introducând modificări importante, cum ar fi un adevărat kernel Linux.

Subsistemul Windows pentru Linux ( WSL ) este un strat de compatibilitate pentru rularea executărilor binare Linux (în format ELF ) nativ pe Windows 10 și Windows Server 2019. În mai 2019, WSL 2 a fost anunțat,  introducând modificări importante, cum ar fi un adevărat kernel Linux,  printr-un subset de funcții Hyper-V . Din iunie 2019, WSL 2 este disponibil pentru clienții Windows 10 prin programul Windows Insider , inclusiv ediția Home.

Acces hardware și sistem de fișiere

Designul WSL 1 nu a prezentat nicio emulație / virtualizare hardware (spre deosebire de alte proiecte, cum ar fi coLinux) și utilizează direct sistemul de fișiere gazdă (prin VolFSși DrvFS) și unele părți ale hardware-ului, cum ar fi rețeaua (servere web, de exemplu, poate fi accesat prin aceleași interfețe și adrese IP configurate pe gazdă și împărtășește aceleași restricții privind utilizarea porturilor care necesită permisiuni administrative sau porturi deja ocupate de alte aplicații), ceea ce garantează interoperabilitatea. Există anumite locații (cum ar fi folderele de sistem) și configurații al căror acces / modificare este restricționat, chiar și atunci când rulează ca root, cu sudo de pe shell. O instanță cu privilegii crescute trebuie lansată pentru a obține „sudo” să ofere privilegii reale de rădăcină și să permită un astfel de acces.

Limitări

WSL 1 nu este capabil să ruleze toate softurile Linux, cum ar fi binare pe 32 de biți, sau cele care necesită servicii specifice de kernel Linux care nu sunt implementate în WSL. Din cauza lipsei unui nucleu Linux „real” din WSL 1, modulele de kernel, cum ar fi driverele de dispozitiv, nu pot fi rulate. Cu toate acestea, WSL 2 folosește instanțe de nucleu Linux virtualizate în direct. Este posibil să rulați unele aplicații grafice (GUI) (cum ar fi Mozilla Firefox ) prin instalarea unui server X11 în mediul Windows (gazdă) (cum ar fi VcXsrv sau Xming ), deși nu fără avertismente, cum ar fi lipsa suport audio sau accelerare hardware (rezultând performanțe grafice slabe). De asemenea, suportul pentru OpenCL și CUDA nu este implementat în prezent, deși este planificat pentru ediții viitoare. Microsoft a declarat că WSL a fost conceput pentru dezvoltarea de aplicații și nu pentru computere desktop sau servere de producție , recomandând utilizarea unor mașini virtuale ( Hyper-V ), Kubernetes și Azure în aceste scopuri.

Repere

În punctele de referință, performanța WSL 1 este adesea aproape de Ubuntu native, Debian, Intel Clear Linux sau alte distribuții Linux. I / O este, în unele teste, un blocaj pentru WSL. Backendul reproiectat WSL 2 este solicitat de Microsoft că oferă o creștere de două ori a vitezei pe anumite operațiuni comparativ cu cea a WSL 1.

WSL 2

Versiunea 2 introduce modificări în arhitectură. Microsoft a optat pentru virtualizare printr-un subset foarte optimizat de funcții Hyper-V, pentru a rula nucleul furnizat și distribuțiile de bază, promițând o performanță echivalentă cu WSL 1. Pentru compatibilitate înapoi , dezvoltatorii nu trebuie să schimbe nimic în publicațiile lor distribuții. Setările WSL2 pot fi modificate prin configurația globală WSL , conținută într-un fișier INI numit .wslconfigîn folderul Profil utilizator. Instalarea de distribuție se află într-un sistem de fișiere formatat ext4 în interiorul unui disc virtual , iar sistemul de fișiere gazdă este accesibil în mod transparent prin protocolul 9P . Pentru utilizatori, Microsoft a promis de până la 20 de ori performanța de citire / scriere decât WSL 1. WSL 2 necesită Windows build 18917 sau mai mare.

Lasă un răspuns